Monday, July 8, 2013

ALHAMDULILLAH


assalamualaikum.

Alhamdulillah  kita masih diberi oksigen free of charge oleh Allah SWT untuk terus bernafas di atas muka bumi nie. sebenarnya, perkara pertama yang perlu kte amalkan bila kte bangun celik mata pada pagi hari kte sepatutnya mengucapkan 'Alhamdulillah, aku masih hidup'. sebab kte masih diberi peluang untuk berubah ke arah yang lebih baik dari hari semalam. 

mungkin kte tak sedar yg semalam atau malam semalam atau kelmarin kte ade buat sesuatu yang menyakitkan hati org atau buat hal2 yng melaghakan tapi tk berkesempatan untuk meminta maaf, bertaubat atau sebagainye. ye lah manusia itu kan pelupa sifatnye. 


Nah..dengan rahmat Allah yang sifat-Nya Maha Penyayang lagi Maha Pengasih-NYA, roh dan jasad kte masih bersatu apabila bangun keesokan paginye untuk terus beribadat kepada Allah SWT dan berbuat baik kepada sesama manusia. bersuyukurlah. kte diberi masa lagi untuk berubah menjadi seorang hamba Allah yang baik dan lebih baik kerana...




SYARAT UNTUK BERUBAH ADALAH HIDUP (Farah Lee, 2013)





wah, begitu drastik perubahan cara penulisan ko ye cik fiza setelah lame menyepi. ala-ala 'ustazah' gituu. hehe. Tercetusnye idea untuk tulis satu entry hari nie menandakan aku masih hidup.Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. :)

Alhamdulillah sekali lagi sebab esok kita da nak berpuasa!!!!!!!! seronok tak? seronok tak? (aku tak tahu aku tanye sape padahal ade ke sesape ke bace belog aku  nie.muehehe) aku rase amat amat beryukur Tuhan masih panjangkan nyawa aku untuk merasai nikmat dan barakah dalam bulan Ramadhan kali ini. :') 

insyaAllah, aku pun ade target aku untuk dicapai bulan puasa kali ini. ape dia target tu?

biarlah rahsia..heee...tayah la nak kecoh kt cite sume tu kt public la cik fiza weh. 

haaa..muqadimah di atas agak 'ustazah' kot..hehe..feeling Ramadhan tu mesti kena ade la kan. bulan Ramadhan bulan yang mulia. takan ko nak taip starting entry maki hamun orang, mengata, fitnah sana sini, gosip2 artis Malaysia, betol tak? betol tak? (sekali lagi soalan yg dituju pada ntah siapa..huhu). 


so dengan kesedaran yang ada, aku cuba untuk menulis tentang peringatan untuk diri sendiri. frankly speaking, apa yang aku tulis nie betol2 ikhlas dari hati dan sebagai peringatan kepada diri sendiri yang hina dina ini. 


salam Ramadhan. chill ok.


wassalam.

^____________^














Monday, April 22, 2013

Isu tangisan

perempuan dan air mata memang tak boleh dipisahkan...hati tisu gituuu..yang tengah taip nie pun tak leh kalah bab2 meleleh air mate nie...(Segan tau nak ngaku ==')bende kecik pun dah terjurai2 air mata padahal tade ape pun..banyak contoh yg boleh wat aku nanes2 nie..

#nanges sebab sesuatu tu comel sangat
tadi godek2 blog mommy to be seseorang, dia share video baby dlm perut dia (scan 3d ke 4d aku pun tak sure), aku nanges weh tengok baby tu senyum pastu wat mulut cebik mau nanges. ya Allah, comey sgt ! :') *teharu lah tgk video tu*  tetibe rase terharu padahal bukan anak aku pun khenn :P just rase ajaib+fascinating+teruja kan baby dalam perut senyum n gerak2 dalam perut ibunya..comel sngat2! ok. i iz nanges.

#boleh nanges bila rase sesuatu sangat sweet
haaaa..kejadian nanges sebab sweet nie hampir berlaku tiap hari (aku je camnie kot) hooho. apa yang sweet sangat lah tu agaknye. ekceli, tengok video orang kawen je pun. hoi! itu pun boleh wat nitis air mate ker =='. yes! for me it can make me wanna cry. tangan nie gatal sangat klik video orang kawen nih sebab suke tengok part nikah orang2 kawen nie. mesti ade part pengantin perempuan yang nanges kan saat sang suami selsesai melafazkan akad nikah. hahaaa. ngan haku2 sekali nangess. poyo sangat!memang tade kaitan dengan aku langsung.huuu.  orang yang buat video tu memang pandai la wat touching2 moments khen. kreatip sangat. i juz can feel it the moment tu sangat lah mengharukan sebab akhirnya hubungan yang terjalin dengan lelaki yang dahulunya bukan suami telah bertukar status halalan toyyiban. Alhamdulillah, impian semua perempuan kot nak dengar 3 patah perkataan ni 'aku terima nikahnya...' compare ' saya sayang awak' (hrmm, ini betol sangat bagi aku la). when it will come to my turn (insyaAllah :P) please dun cry like hell ye cik fiza. sobs.

satu lagi, post2 kat fb nie kengkadang aku rase 'apesal ade manusia yang sweet macam nie. nak2 lelaki plak yang post mende sweet gini'..contohnye macam ini:


korang tak rase sweet ke?? heee..*wink* part komen pun mulalah main tag mengetag pasangan masing2 sebab nak suruh bace dan apply di masa hadapan..hehe..dan kebanyakan yang mengetag tu perempuan je..haha...perempuan memang suke bende2 yang 'manis2' nie...:)

#nanges sebab rase sedih/bersalah/stress dan perasaan negatif yang seangkatan dengannya:
yang ini memang tak dapat dinafikanla..bukan perempuan je akan nanges bila mengalami tekanan perasaan, i think lelaki pun same kan..cume bezanya perempuan nie open sikit nanges2 nie compare to man yang rase nanges nie kan buat dia jatuh keegoan dan kelakiannya.mngkin kita rase dengan nanges nie boleh kurangkan rase tekanan tu at least! this always happen to me...:'(  ohh, murahnye air mate seoarng wanita.



tapi betol ke lelaki tak boleh tengok perempuan nanges nie?! kelemahan lelaki adalah air mata wanita? mungkin betol tapi bagi aku mostly tak kot becoz pengalaman aku sendiri...tapi malaslah nak cite kat sini..biarlah rahsia gitu..huhuk..tapi kan bukan susah pun nak pujuk perempuan yang menanges nie..hulurkan tisu kat dia and say sorry to her (kalo ade wat salah dengan dia la), or lapkan air mate dia dengan penuh kasih sayang..jangan sesekali cakap 'jangan nanges dah', 'please stop cryin' sebab ayat tu akan buat dia rase lagi nak menangesssssssssss!!

OK FULL STOP!


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

aku yg semakin 'mature' :p

Lilypie Kids Birthday tickers